Als zorgprofessional kun je in aanraking komen met mensen die leven met epilepsie. Of je nu werkt in de gehandicaptenzorg, thuiszorg of in een ziekenhuis, basiskennis van epilepsie is belangrijk.
Epilepsie is namelijk een complexe aandoening die zich bij iedereen anders kan uiten. Een goede training levert je kennis en vaardigheden op om in stressvolle situaties adequaat te handelen. In deze blogpost gaan we dieper in op de vraag waarom het volgen van een epilepsie training zo belangrijk is en waar je een epilepsie training kunt doen.
Epilepsie is een neurologische aandoening waarbij er sprake is van terugkerende aanvallen veroorzaakt door verstoringen in de elektrische activiteit van de hersenen. Deze aanvallen kunnen variëren van korte afwezigheden tot hevige convulsies. Het verloop van de aandoening verschilt per persoon en kan ook variëren in ernst.
Hier zijn verschillende redenen voor, waaronder:
Niet elke epileptische aanval ziet er hetzelfde uit. Sommige aanvallen zijn heel subtiel, zoals een korte verstijving of afwezigheid, terwijl andere heftiger zijn en gepaard gaan met schokken. Tijdens een epilepsie training leer je hoe je de verschillende soorten aanvallen kunt herkennen en onderscheiden.
Tijdens een aanval is snel en juist handelen van groot belang om letsel te voorkomen. Tijdens een epilepsie training krijg je praktische handvatten om een persoon in veiligheid te brengen, zodat hij zich niet bezeert.
De periode na een aanval is minstens zo belangrijk. Hoe reageer je op iemand die net een aanval heeft gehad? Wat communiceer je naar collega’s of familie? Tijdens een training leer je hoe je iemand op de juiste manier ondersteunt en betrokkenen informeert.
Epilepsie kan onvoorspelbaar zijn, en dat kan soms stressvol zijn voor zorgprofessionals. Door een training te volgen, weet je precies wat je moet doen en dat geeft vertrouwen. Je voelt je beter voorbereid op onverwachte situaties en kunt rust en professionaliteit uitstralen.
Een goede training gaat niet alleen over wat je moet doen tijdens een aanval, maar ook over hoe je aanvallen mogelijk kunt voorkomen. Denk aan het herkennen van triggers en het tijdig signaleren van veranderingen in gedrag of medicatie-effectiviteit.
Er zijn verschillende organisaties en instellingen die trainingen over epilepsie aanbieden, waaronder:
Zorgbemiddelingsbureaus, dergelijke bureaus geven niet allemaal trainingen. Sommige houden zich alleen bezig met het detacheren van zorgprofessionals, terwijl andere zorgbemiddelingsbureaus, zoals PRTD uit Rotterdam, ook trainingen verzorgen.
Epilepsie is een aandoening die zorgprofessionals goed moeten begrijpen om veilige en passende zorg te kunnen bieden.
Het volgen van een training over epilepsie helpt je niet alleen om beter voorbereid te zijn op aanvallen, maar ook om je cliënten en hun omgeving met vertrouwen te ondersteunen. Samengevat is het dus waardevol om als zorgprofessional een epilepsie training te volgen.